İZOLASYON(YALITIM)

iki farklı ortam arasındaki sıcaklık(+/-), nem, ses v.b. farklılık transferini azaltmak veya tamamen durdurmak için yapılan işleme izolasyon(yalıtım) denir. Bunu sağlayan malzemelere de izolasyon(yalıtım) malzemesi adı verilir. Dünya üzerindeki birincil enerji kaynaklarının hızla tükenmesi üzerine gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm ülkeler enerji ihtiyaçlarını kontrol altına alma ve enerjiyi etkin kullanma yöntemleri geliştirmişlerdir. Ülkemizde de; başta sanayi ve konut sektörlerinde olmak üzere, enerji tüketimleri her geçen yıl artmaktadır bunun büyük kısmı ısıtma ve soğutma amaçlı olarak tüketilmektedir. Söz konusu bu enerjinin; etkin kullanılması izolasyon ile sağlanabilir. Sağlıklı yaşayabilmemiz ve enerji tasarrufu için yapılarımızın su, ısı ve ses izolasyonuna ihtiyacı vardır. Yaşadığımız ortamların su, ısı ve ses izolasyonu yapılması, sağlıklı bir yaşamın garantisi ve tabiatın korunarak gelişmesine yardımcı olmaktır. İzolasyonun diğer bir anlamı da enerji tasarrufudur. Bu da hem kendimiz hem de yurdumuz icin tasarruf anlamına gelir. İzolasyon ülkemiz ekonomisine kaynaklar yaratır. Daha az enerji harcanması, ülkemizin daha az döviz kaybetmesi anlamına gelir. Oluşan döviz fazlasının, yeni yatırımlara dönerek insanımıza iş olanakları ve yatırım olarak tekrar geri dönmesi demektir. Önceden yapılacak tüm harcamalar sonradan yapılacaklardan mutlaka daha ucuza mal olacaktır.

Yukarıda da bahsedildiği gibi izolasyon (yalıtım) üç temel başlıkta şekillenir bunlar;

  1. Isı Yalıtımı
  2. Su Yalıtımı
  3. Ses Yalıtımı
  • 1.Isı Yalıtımı: İki farklı ortam arasında ısı alış-verişinin engellenmesine denir.

  • Isı, doğal olarak yüksek sıcaklıktan, düşük sıcaklığa doğru akar ve direncin en az olduğu yol boyunca en fazla ısı akışı oluşur. Yüksek sıcaklık bölgesinin yanından, düşük sıcaklık bölgesine bir sıcaklık gradyeni oluşur. Isı yalıtımı, sıcaklık gradyeni içinden olan ısı akışını düşürerek, sıcaklık gradyenini korur.
    Büyük alet/araçların birçoğunda yalıtım yer alır. Örneğin, fırınlarda, soğutucularda, dondurucularda ve su ısıtıcılarında. Çoğu halde, yalıtım çevreye olan ısı kaybını engellemeye yarar. Diğer hallerde ise, çevreden gelen ısıya karşı koruma sağlar.

    Isı Yalıtımında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

    Bina ve tesisatlarda kullanılan ısı yalıtım malzemeleri ve standartları şu şekildedir;
    Camyünü, Taşyünü, Ekspande Polistiren, Ekstrude Polistiren, Poliüretan, Fenol Köpüğü, Cam Köpüğü, Ahşap Lifli Levhalar, Genleştirilmiş Perlit, Genleştirilmiş Mantar.

    Tesisatlarda kullanılan ısı yalıtım malzemeleri ve standartları;

    Camyünü, Taşyünü, Elastomerik Kauçuk, Cam Köpüğü, Kalsiyum Silikat, Ekstrüde Polistiren, Poliüretan, Ekspande Polistiren, Polietilen Köpük, Fenolik Köpük
    .

    2. Su Yalıtımı: Yapılarda su yalıtımı, suyun veya nemin yapı içine girmesine veya yapı elemanlarını sürekli bir biçimde etkileyerek teknik ve görsel olarak bozmasına engel olmak amacıyla uygulanır. Bu bozulmalardan en sık karşılaşılanı özellikle bodrum katlarda zemin içerisinde mevcut olan suyun temel duvarlarından veya zemin plağından sızarak bina içerisinden rutubete yol açmasıdır.

    Su yalıtımını kabaca şu gruplara ayırmak mümkündür:

    • Topraktan yükselen neme karşı zemin plağının yatay düzlemde yalıtılması (yalıtım örtüleri, drenaj levhası vs. ile)
    • Duvarların topraktan yükselen neme karşı yatay düzlemde yalıtılması (duvar bariyeri vs.)
    • Zemin seviyesinin altında kalan duvarlara yatay düzlemde etki eden suyun düşey yöndeki elemanlarla yalıtılması (yalıtım örtüleri, drenaj levhası vs. ile)
    • Zemin seviyesinin üstünde düşey yöndeki elemanlarda ve çatılarda yalıtım


İdeal bir su yalıtımında; yapının bulunduğu yerdeki iklim, yer altı su seviyesi ve içeriği, yağış miktarı ve cinsi göz önüne alınarak yeterli kalınlıkta su yalıtım katmanı oluşturulur. Su yalıtımını ülkemizde yaygın olduğu üzere sadece bitümlü boyalarla veya malzemelerle su yalıtımı yapmak artık uluslararası standartlara göre yeterli bulunmamaktadır. Bunun sonucu olarak EPDM (Etilen Propilen Dien Monomer kauçuk) membran , HDPE (Yüksek Yoğunluklu Polietilen) membran, TPO (TermoPlastik Polietilen) membran uygulamaları gibi çağdaş ve uzun süreli çözümler yaygınlaşmaktadır.

Drenaj levhası ayrıca Grobeton yerine alternatif olarak kullanılarak hem zemin plağının yükselen neme karşı korunmasını, hem de Grobetondan ucuz olması ve hızlı döşenmesi sebebiyle maliyetlerin düşürülmesini sağlar.

    • Su Yalıtımı konusunda yürürlükte olan Standartlardan bazıları:
      • TS 3113, 3128, 3440, 3559, 3647, 6571, 6572, EN 13859, EN 13956, EN 13967
      • DIN 18195
  • 3.Ses Yalıtımı:

    Ses Yalıtımı Nedir?
    Gelişen teknolojiye paralel olarak yapı elemanlarının hafiflemesiyle gürültü sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple yapı elemanlarının ses ışınları karşısındaki davranışlarını iyi bilmek, sonradan meydana gelecek ve masraflı, telafisi zor durumlarda kalmayı önleyebilir. Yapı elemanları vasıtasıyla iletilen bu seslerin miktarlarını azaltmak için alınan önlemlere “Ses Yalıtımı” denir.
    İstenmeyen ve rahatsızlık hissi uyandıran seslere gürültü denir. Ses yalıtımı; yaşanan ortamı istenmeyen seslerden yalıtarak gürültünün zararlı etkilerinden korunmak, gürültülü alanlardan çevreye yayılan sesi azaltmak ve sinema, kayıt stüdyosu gibi mekanlarda uygun kullanım koşulları oluşturmak amacı ile yapılan uygulamalardır.

    Gürültüden neden korunmalıyız?
    Gürültünün insan üzerinde psikolojik ve fizyolojik pek çok zararı bulunmaktadır. Gürültü, hastalıklara yol açan stresin en önemli nedenlerindendir. Bu hastalıkları kısaca şöyle sıralayabiliriz: Sinirlilik, algılama güçlüğü, iş veriminde düşüş, uykusuzluk, dolaşım sistemi bozuklukları, çeşitli vücut salgılarında anormallik, kalıcı işitme kayıpları, hamile bayanlarda erken doğum ve düşük.
    Ses yalıtımı yaptırmazsak ne olur?
    Gürültü pek çok sağlık sorununa yol açmaktadır. İnsan gürültüyü zamanla kanıksamış olsa bile zararları artarak devam edecektir. Üstelik gürültü sonucu oluşan işitme kayıplarının ilaçla veya cerrahi bir müdahale ile tedavisi bulunmamaktadır. Özellikle uzun süreler yüksek gürültüye maruz kalanlarda kalıcı işitme kayıpları (sağırlık) oluşmaktadır. Ayrıca fabrika gibi endüstriyel tesislerde çalışanların verimi düşmekte, dikkatlerinin dağılması sonucunda iş kazaları meydana gelmektedir.


  • Ses yalıtımı nerelerde yapılmalıdır?
    Ses Yalıtımı;
    • Gürültünün zararlı etkilerinden korunması gereken alanlarda (konutlar, okul, hastane, yurt, otel, iş yeri vb.)
    • Çevreye yaydıkları gürültünün önlenmesi gereken alanlarda (jeneratör, hidrofor, kalorifer, yüksek ses düzeyine sahip eğlence yerleri vb.)
    • Kullanım koşulu sese bağlı alanlarda (sinema, tiyatro, konser ve konferans salonu, TV ve ses kayıt stüdyosu vb.) yapılmalıdır...
    Ses yalıtımı nasıl yapılır?
    Yapıyı planlarken ses yalıtımı dikkate alınmalıdır. Ayrıca yapıların duvar, döşeme, tavan, cam ve doğrama gibi elemanları belirlenirken ses yalıtım özelliği yüksek olan malzemeler kullanılmalıdır. Ses yalıtım malzemesi kullanılarak alt ve üst kat seslerinin geçişi ile komşu duvarlardan geçen sesler de engellenir.

    Yapı içindeki bölme elemanların yalıtımı için
    • Yapı elemanlarının yoğunluğunu arttırmak.
    • Çift tabakalı duvar uygulaması yapmak.
    • Cam alanlarında çift cam, lamine cam uygulaması yapmak.
    • Kalın, ağır ve boşluksuz kapılar kullanmak. Kullanılamıyorsa önlem almak.
    • Duvarları delerek geçen havalandırma kanallarından, borulardan ve etrafındaki boşluklarda ses sızıntısını önlemek.
    • Darbe sesine karşı yüzer döşeme uygulamaları yapmak (neopren,polietilen, taşyünü döşeme detayları) , esnek tespitli asma tavan uygulamak gerekir.


  • Ses yalıtımının ülkeye yararları nelerdir?
    Gürültü, çağımızda çevre kirliliğinin bir boyutu olarak önemli bir sorun oluşturmakta ve nedeni ilk anda tespit edilemeyen birçok sağlık sorununa yol açmaktadır. Ses yalıtımı ile ilgili çalışmalar ve gürültü denetimi, sağlıklı ve huzurlu bireyler, temiz bir çevre, dikkat ve iş veriminin artırılarak iş kazalarının önlenebilmesi konularında gerek ülkemiz gerekse insanlarımız için büyük önem taşımaktadır.